Postpartumdoula

Als postpartumdoula kom ik in de eerste veertig dagen na de geboorte van jullie kindje bij jullie thuis. Ik engageer mij door jullie als gezin te ondersteunen in deze bijzondere, nieuwe fase in jullie leven.
Ik sta in de eerste plaats ten dienste van de moeder, zodat zij zich zoveel mogelijk veilig, gedragen en gesteund kan voelen na deze grote, bijzondere transformatie; dit wordt ook wel eens ‘mothering the mother’ genoemd, zodat je als mamma rustig kunt herstellen en op krachten komen.
Op die manier kunnen jullie als ouders elkaar en jullie kindje dragen.
Een belangrijke pijler in mijn werk is warmte; warmte door gesprek, voeding, verzorging en aanraking.
Kortom; ik ben er om datgene te bieden wat er nodig is om jullie als ouders te dragen, zodat jullie je bekrachtigd en gedragen mogen voelen om voor jullie kindje te zorgen.

Dit doe ik onder andere door:

  • Mee een omgeving te creëren waarin nieuw leven een zachte, liefdevolle, warme landing kan voelen en waarin mama in alle rust kan herstellen
  • Ondersteunen van baby’s en mama’s herstel met natuurlijke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes en met voeding en drankjes specifiek gericht op het herstel in het postpartum & de borstvoeding
  • Aandacht te schenken aan het algemeen welzijn van mama en baby: met mijn aanwezigheid, luisterend oor, lichaamswerk (voetenbadje, massage, yoni steaming, bellybinding, …)
  • Vrouwen te ondersteunen in hun transformatie naar het moederschap door middel van een sluitingsritueel (closing the bones)
  • Mijn kennis en kunnen in te zetten indien gewenst: (lang)borstvoeden, tandemvoeden, samenslapen, dragen, natuurlijk ouderschap, …
  • Ook aandacht te hebben voor het gezin als geheel: de partner, de andere kinderen. Ik kan mee ondersteunen in het zoeken naar een nieuwe gezinsbalans
  • Een brug te slaan tussen je gezin en de wereld: sociaal netwerk, professionals, de samenleving
  • Praktische ondersteuning in huishoudelijke taken, kraambezoek ontvangen (of net verzoeken om op een andere keer terug te komen), huisdieren & planten verzorgen, boodschappen, koken voor jullie gezin, oppassen, …
  • Uit te zoeken van opties en creëren van mogelijkheden

Doorheen je postpartum ben ik bereikbaar via sms, WhatsApp, mail en bij dringendheid ook telefonisch. Alle vragen zijn bespreekbaar!

In blokken van minimaal 3 uur wordt de mogelijkheid gecreëerd om in te voelen wat nodig is en om op die behoefte of nood in te spelen. De invulling van het bezoek wordt ook bepaald door het ritme van moeder en baby. Elk bezoek start ik door tijd te nemen voor de mama: hoe gaat het echt met jou? Jij vertelt en ik luister. Samen bespreken we een ‘plan’ voor die dag en daarmee ga ik aan de slag.
Omdat voeding een cruciaal onderdeel uitmaakt van het herstel bereid ik met liefde ook verwarmende maaltijden voor jullie om een aantal dagen van te kunnen eten. De kost voor de nodige ingrediënten zijn nog niet meegerekend in de pakketprijzen.

Ik werk met verschillende pakketten en telkens in blokken van minimaal 3 uur. In overleg met jullie bekijken we hoe we dit voor jullie best verdelen doorheen de kraamtijd.
De uren en dagen worden telkens met elkaar afgestemd en kunnen variëren van dag tot dag en van week tot week.
De uren kunnen in overleg opgenomen worden tijdens de dag en de nacht.

Optimaal start het traject de dag van geboorte ongeacht of dit in het ziekenhuis of
thuis is.

Prijzen postpartumondersteuning:

Ik werk met lagere uurprijzen per schaal van 12 uur die erbij zou komen.

4 – 12 uur aan 57,50 €/uur
12 – 24 uur: 55 €/uur
24 – 36 uur: 52,50 €/uur
36 – 48 uur: 50 €/uur
48 – 60 uur: 47,50 €/uur
60 – 72 uur: 45 €/uur
72 – 84 uur: 42,50 €/uur

In combinatie met geboorteondersteuning geef ik graag nog 5 procent extra korting op bovenstaande prijzen.

Het is ook mogelijk om minder dan 4 uur ondersteuning af te nemen, dan werk ik met een uurtarief van 60 €/uur en telkens voor een blok van minimaal 3 uur per bezoek.

Er zijn ondertussen een aantal mutualiteiten die een gedeeltelijke tussenkomst bieden voor een postpartumdoula, informeer je hierover!

Ook hier geldt weer dat ik het heel belangrijk vind dat goede ondersteuning binnen bereik zou moeten zijn in zo’n belangrijke en bijzondere fase in je leven.
Geef het dus zeker aan wanneer er ergens een horde is op financieel vlak,
dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Alle prijzen zijn excl. verplaatsingskosten van 0,40 eur/km en evt. parkeerkosten.